Når kaffen er plukket skal den afskalles, gæres, vaskes og tørres. Afskalningen foregår på en hånddreven valsemaskine på selve kaffemarken, sådan at skallerne kan bruges direkte til kompostgødning i kaffemarkerne.
Efter afskalningen skal kaffebønnerne gære for at give kaffen dens syrlige smag og så vaskes for at stoppe gæringsprocessen. Dette foregår i det lokale landsbykaffekooperativs anlæg i Oro Verde i hjertet af det såkaldt fredede landskab “Miraflor”.
Hver kaffebonde er ansvarlig for forarbejdningen af sin egen kaffe. Efter vaskningen af kaffebønnerne bliver de tørret og omhyggeligt håndsorteret. Herefter kommes bønnerne – som nu kun har den tynde pergamenthinde omkring sig, heraf navnet café pergamino – i sække. Kaffen transporteres på taget af busser og på hesteryg for at blive endeligt tørret og tærsket hos Prodecoop i Palacaguina, som ligger 500 meter lavere. Prodecoop sørger også for at bringe kaffen til udskibningshavnen i Nicaragua.
Derefter skal kaffen vaskes.
Tiden afhænger af mængden af kaffe – 40 ’dåser’ (latas) skal vaske i ca. 2 timer.