Categories

Om menneskene bag

Adolfo Velásquez er vokset op i El Sauce i Chinandega og deltog i Sandinisternes kamp mod Somoza i slutningen af 1970erne. Efter revolutionen i 1979 kom Adolfo til Sontule og har siden været en af de drivende kræfter i kaffekooperativet José Benito Díaz Jiménez og i opstarten af Prodecoop, som ud over den endelige tørring og forarbejdning af kaffen også står for eksport af Fair Trade kaffe fra Nicaragua. Adolfo er en erfaren, eksperimenterende og økologisk bevidst kaffebonde og er blandt de frivillige ’naturvejledere’, der deltager i forvaltningen af det fredede landskab Miraflor, som Sontule ligger i. Adolfo har deltaget i adskillige tekniske kurser om økologisk kaffedyrkning, og om de skadelige virkninger på natur og mennesker som pesticider og kunstgødning kan have, og gennem denne store erfaring og viden om økologisk kaffeproduktion er han med til at sikre kvaliteten af Café Sueños. Adolfo er gift med Martha Acuña og er far til Luís og Francisca.

Martha Acuña er vokset op i Sontule og var barn i 1980erne, da der blev kæmpet hårdt mellem sandinister og kontraer om kooperativerne i området. Hun har arbejdet i kaffemarkerne hele sit liv og deltager i dag i høsten og forarbejdningen af Café Sueños.

Martha brygger den dejligste kaffe og af mælken fra sine to køer fremstiller hun den lokale ost ’cuajada’. Martha er gift med Adolfo og mor til Carmelo, Elwin, Luís og Francisca.

Elvin Acuña er den dagligt ansvarlige for dyrkningen af Café Sueños. Elvin er født i Sontule i 1991 og efter at være gået ud af den lokale landsbyskole som 14 årig, valgte han i 2006 og de efterfølgende år, at bruge overskuddet fra salget af Café Sueños til at betale for det, der i Danmark svarer til gymnasiekurser.

Uddannelsen foregik på weekend basis og varede fem år. Det gik rigtigt godt så han fortsatte, også på weekend basis, med at uddanne sig som notar. Det gennemførte han i 2018.

Under vejledning fra Adolfo, har Elvin nu stået for alle processer omkring dyrkningen inklusive udplantningen af 25.000 nye kaffeplanter siden 2014, som han har sået og passet i sin lokale ’planteskole’, og med hjælp fra venner og familie udplantet og dyrket. Elvin er idag gift med Maria og fik deres førstefødte i august 2016.

One reply on “Om menneskene bag”

[…] 2011: Så er høsten for i år ankommet. Adolfo sagde under høsten at kvalitetsmæssigt har det aldrig været bedre. Rune fra Risteriet sagde det […]